sunnuntai 1. toukokuuta 2011

B6. Kolmen pienen porsaan tarina suden näkökulmasta

Jon Scieszkan novelli "Tositarina Kolmesta Pienestä Porsaasta" ilmestyi vuonna 1989, ja sen on suomentanut Tuula Korolainen. Novelli kertoo klassikkosadun kolmesta pienestä porsaasta suden näkökulmasta.
     Tarina kerrotaan minämuodossa ja kertojana on susi. Kertojavalinta muuttaa tarinan humoristiseksi ja tarinan kertoja esitetään miellyttävänä ja väärinymmärrettynä hahmona. Susi puhuttelee lukijaa useaan otteeseen tarinan edetessä, ja se luo yhteyden lukijan ja kertojan välille.
     Susi hakee oikeutusta teoilleen lukijalta esimerkiksi lauseissa "Kuvittele, että siinä olisi lojunut juustoburgeri." sekä "No, tiedät kai, että ruoka pilaantuu, jos sen jättää ulos." Näin susi perustelee porsaiden syömistä.
     Porsaiden tappamisen hän esittää vahinkoina, jotka johtuivat kovan flunssan aiheuttamasta aivastelusta. Susi sanoo novellissa "Ja minulta pääsi valtava aivastus. Ja arvaa mitä? Koko hemmetin olkitalo rysähti kasaan."
     Suden kertomana tarina muuttuu puolueelliseksi ja susi esittää itsensä viattomana ja väärinymmärrettynä hahmona. Hänen mielestään media leimasi hänet pahaksi väärin perustein ja aiheetta. Susi sanoo tarinan lopussa: "Uutishaukat saivat selville, että olin syönyt ne pari possua. Niiden mielestä sairas kaveri, joka lähtee lainaamaan sokeria, ei vaikuta kovin jännittävältä. Niin ne keittivät kasaan sen jutun, jossa minä "henkäisen ja hönkäisen talon nurin". Ja minusta ne tekivät Ison Pahan Suden. Siinä koko tarina. Tositarina. Minut lavastettiin syylliseksi". Suden todellinen luonne kuitenkin paljastuu epäsuorasti viimeisessä lauseessa, ja luo jännittyneen tunnelman; "Mutta kai sinä voit lainata minulle kupillisen sokeria".

3 kommenttia:

  1. Teksti on ytimekäs eikä siinä ole turhaa kaunopuheisuutta. Kertojan valinnan vaikutus lukijaan tulee selkeästi esille, ja novellista on poimittu tekstin aiheita tukevia lainauksia.

    VastaaPoista
  2. Lähetän nyt tämänkin uudelleen kun google haluaa näköjään tapella ja hävittää näitä kommentteja ja muita tekstejä.

    Vastausteksti on ytimekäs eikä lähde rönsyilemään. Kertojavalinnan vaikutus lukijaan on tuotu selkeästi esille, ja otsikointikin on asiallinen.

    VastaaPoista
  3. Vastauksesi on tiivis ja perusteltu. Keskityt vain ja ainoastaan siihen, mihin käsketäänkin keskittyä. Tämä on juuri se ote, jota tehtävänannon noudattamisessa kaivataankin.

    Tekemäsi havainnot perustelet hyvin itse tarinan avulla. Asioita eritellessäsi tarkkailet myös kieltä ja ilmaisutapoja, mikä on aina ansio.

    VastaaPoista

Lukijat