perjantai 22. huhtikuuta 2011

A6. Hiiren elämää ja puutarhan kauneutta

Katri Valan "Kukkiva maa" sekä Kirsi Kunnaksen "Hiiren hoku" runoissa kuvataan elämää positiiviseen sävyyn. Runo "Kukkiva maa" ilmestyi Katri Valan teoksessa "Kaukainen puutarha" vuonna 1924 ja runo "Hiiren hoku" teoksessa "Tiitiäisen pippurimylly" vuonna 1991.
     Runossa "Hiiren hoku" riimit tekevät runosta hyvin rytmikkään ja hauskan. Viimeisen säkeistön toistot ja loppusoinnut luovat erityisen rytmikkään lopetuksen. Runossa "Kukkiva maa" ei ole alkusointuja eikä riimejä, mutta useat toistot ja runon rytmi luovat runoon sointuisuutta ja sujuvuutta. Molemmissa runoissa kuvataan ihmisen elämää eri näkökulmista. Runossa "Hiiren hoku" elämää kuvataan hiiren elämän kautta jännittävänä ja kiihkeänä, mutta myös vaarallisena ja pelottavana, kun taas runossa "Kukkiva maa" elämää kuvataan kauniina, värikkäänä ja intohimoisena, joka kuitenkin lopulta päättyy kuolemaan.
     Runossa "Kukkiva maa" korostetaan elämän ihanuutta ja sitä, kuinka tärkeää on elää täyttä ja merkityksellistä elämää. Kirsi Kunnaksen runossa hiiren kohtaamat vaarat kuvastavat ihmisen elämän vaikeuksia ja vastoinkäymisiä ja Katri Valan runossa puutarhan kuihtuminen ja kuolema kuvastavat ihmisen kuolemaa. Molemmat runot ovat sävyiltään positiivisia, hyvin sointuvia ja antavat hyvän ja valoisan kuvan ihmisen elämästä.

2 kommenttia:

  1. Mihin katosi vanha rölligifi? Ebin teksti.

    VastaaPoista
  2. Tee vastaukeen tekninen, näkökulmaan keskittyvä otsikko. Tämä otsikkosi on pikemminkin essee- ja tekstitaidon kokeen välimailla. Esim. otsikko Kunnaksen ja Valan runojen kuva elämästä voisi tulla kyseeseen. Ole tarkkana myös tehtävään vastaamisessa. Kun kysytään kuvaa elämästä, ei ole olennaista mennä rakenteeseen niin tarkasti kuin olet nyt tehnyt.

    Teet hyviä tulkintoja runojen elämänkäsityksestä yleisesti. Anna kuitenkin vielä sitaatit perusteluiksi ja pyri menemään syvemmälle erittelyssä. Kirjoittamisen ote itsessään on raportoiva ja kieli on kivan sujuvaa.

    VastaaPoista

Lukijat